Phileine

Phileine (15) schrijft zelf:

“Ik vind school leuk en leerzaam, omdat ik echt contact heb met anderen. De lockdown was niet leuk, omdat ik toen geen echt contact kon hebben met mijn vrienden. Digitale school vind ik niet zo fijn.

Soms voel ik me onzeker. Dat is niet zo fijn. Dan denk ik dat anderen mensen naar mij kijken. Dat maakt me dan een onzeker.

Ik zou me fijn en soms minder onzeker willen voelen op school.

Mijn ideale school is een plek in de natuur. Nu is mijn school in de stad, want daar woon ik. Maar een boerderij zou erg mooi zijn. Met dieren. Maar ook met veel vriendinnen.

Ik droom ook van wonen op een boerderij. Afgewisseld met de stad, waar mijn broers en zussen wonen.

Wat ik wil is dat we lief zijn voor elkaar. En echt elkaar ontmoeten.”

Iddo, (stief)vader van Phileine, schrijft:

“Mijn lieve dochter Phileine heeft een uitdaging. In tegenstelling tot haar broer en zussen is bewegingsvrijheid voor Phileine minder vanzelfsprekend.

In de grote wereld is ze kwetsbaar. School is voor haar een belangrijk houvast en sterkt haar in haar gevoel van eigenwaarde.

De lockdowns maakten de leefwereld van Phileine veel kleiner in vergelijking met haar leeftijdgenoten.

Het wekelijks toegestuurde huiswerk sloot niet aan op haar behoeftes. De gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid werden in die periode behoorlijk gevoed.

Geen kind kan zonder verbinding met andere jongeren. De ontmoeting met de ander heb je nodig voor een beter gevoel van eigenwaarde.

Het klinkt misschien raar, maar ergens ben ik ook wel dankbaar voor deze turbulente periode en ervaring.

Ja, ik ben van mening dat er landelijk meer geregeld had kunnen en moeten worden voor de leerlingen van het VSO. Maar wat het tegelijkertijd heeft laten zien is het enorme belang van écht contact.

Juist in deze steeds digitaler wordende wereld is het een soort van wake-up call om met positieve moed te strijden voor een meer menselijke wereld.

Een onderwijsvorm waar de leerling en het menselijke contact centraal staat.

Op haar nieuwe school voelt Phileine zich helemaal senang.

Ik gun als ouder ieder kind een school wereld waar mensen elkaar in de ogen kijken. Daar wordt het onderwijs en de wereld uiteindelijk veel rijker van.”