Katja

Katja (12) schrijft zelf:

“Ze begrijpen me niet.

De juf deed vooral haar best om te zorgen dat ik haar begreep maar leek geen poging te doen naar mij toe. Ik voelde me niet gezien.

Soms kreeg ik dan juist weer overdreven veel aandacht en werd ik in de klas aangesproken bij elke vraag, heel ongemakkelijk en dan voelde ik me alsof ik onder een vergrootglas zat. De aandacht was niet oprecht en geforceerd. 

Ik druk me makkelijker uit in het Engels, dus ik ga zo verder.

I really tried to pay attention to everything in class, still I always get distracted. For some reason I just can’t focus well, and they would blame me for not paying attention to their class. Meanwhile I can’t really help it.

It feels like you should change yourself for school, like everyone should be the same. You’re not even allowed to laugh in class or stuff like that. I’m sorry, but how are we supposed to like school and working if we aren’t allowed to even laugh.

The time when my teacher asked me in the middle of me doing a project with my friend to come to a different empty classroom real quick to talk. She told me I should start to ‘act normal’ or we’d have to get the (leerplichtambtenaar?) to help or something like that, I can’t clearly remember what she said to be honest. I only remember her telling me a lot about those 2 things and me crying.

Normal, like I’m not some weirdo. Instead of trying to change me, change the way of teaching. I wouldn’t mind a kid bullying me, I can take that. But a teacher? Grow the hell up.

Mijn ideale school? Platgebrand☺️ Grapje natuurlijk.

With a different way of teaching, one so that each student could enjoy it for people like me, make it more fun. I also think that we don’t have to learn every single thing in the world. Study what you really need. I think learning France is pretty useless if you don’t need it? There are more important things in life than learning 9493849393848493 different languages.

They should start teaching kids how to survive in this world, not how to say hello in 10 different languages.

I don’t really know to be honest, for myself, I think I would like to be able to go to a good school, and be able to complete it someday.

Y’all have to understand that kids won’t learn faster if you yell at them. You don’t need to change the kid, change the way of teaching instead. Let them do what they would like to do. If they don’t like math, they won’t like it more if you force them to make it.”

Saskia, de moeder van Katja, schrijft:

“Op haar 4e brachten we onze kerngezonde, vrolijke kleuter vol vertrouwen naar de zorgvuldig uitgekozen basisschool. Op haar 9e hadden we geen andere keuze dan haar thuis te houden, alleen dan verdwenen haar suïcidale gedachten, lichamelijke en psychische klachten.

Dat het onderwijs niet past bij mijn kind kan ik accepteren, dat niemand wilde luisteren of helpen vind ik bizar.

In plaats van hulp kregen we vooral weerstand, wantrouwen en strijd. Het stortte ons in een gevaarlijk isolement waar we met veel geluk en een stevig netwerk uit konden komen.

Volgens mij is er geen enkele professional die zijn bed uitkomt om een kwetsbaar kind het figuurlijke ravijn in te duwen. Helaas gebeurt dat wel, en daar moeten we het over durven hebben met elkaar.

Het ligt niet alleen aan het systeem, dit systeem is ontworpen om het belang van het kind te dienen. En er is ook ruimte om dat te doen, men moet wel bereid zijn dit te zien of te leren zien.

Niemand gaat een professional ontslaan wanneer die in het belang van het kind een out of the box beslissing maakt. En al was dat wel zo, wil je dan echt serieus die baan houden?

Als ouder liep ik tegen (soms nog steeds) veel wantrouwen bij leerkrachten, IB-ers, casemanagers, leerplicht, samenwerkingsverband enz.

Alsof ik een belang heb om mijn kind thuis te houden van school, behalve het waarborgen van haar welzijn.

Juist een ouder wil het beste voor zijn kind daar mogen we best vanuit durven gaan.

Laten we stoppen met tegenover elkaar zitten, we willen allemaal hetzelfde. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen de handen ineen slaan, het probleem van niet- passend onderwijs kan worden opgelost.

Het probleem wat overigens niet de thuiszitter is, dat is enkel het gevolg.