Philine

Philine (12) schrijft zelf:

“Mijn basisschooltijd was saai. Ik heb nooit vaste vrienden kunnen houden. Toen ik een kleuter was, vond ik mijn klasgenoten baby’s. Ik heb groep 2 overgeslagen. Nu zit ik in 2 VWO en nu heb ik het gezellig op school.

Als het niet fijn was, voelde ik me verdrietig en boos. Ik zat in groep 3 veel onder de tafel, omdat ik me niet veilig voelde. Ook probeerde ik toen thuis te mogen blijven. Ik was liever bij mijn moeder. Ik riep haar dan schreeuwend uit het raam.

Ik kan er slecht tegen als de klas te druk is.

Ik zou me meer begrepen willen voelen en me veilig voelen. Nu op het VO voelt dat beter.

Een school waar kinderen niet te druk zijn, waar kinderen gezellig en vriendelijk zijn, is wat ik wil. Waar leraren zijn die goed kunnen en willen helpen. Het mag creatiever zijn, maar dan wel duidelijk. Niet te vrij.

Docenten moeten niet alleen aan de standaard procedure denken. Dus niet dat kinderen eerst moeten bewijzen dat ze iets kunnen, voor ze verder mogen.

Als het even niet lukt bij een kind, laat ze dan even.

Geef ze ruimte. Niet altijd maar moeten. Hier moet een beter beleid voor komen.

Ik wil graag actrice worden en in beroemde films spelen.  Uiteindelijk wil ik in een Engelse film spelen.”

Alessandra, moeder van Philine, schrijft:

“Ons huidige onderwijssysteem is te weinig ingericht op hoogbegaafde kinderen. Nog veel te vaak wordt het weggezet als iets elitairs. Of er wordt gedacht, dat je dan vooral heel goed kunt leren. Niets is minder waar. Als mensen eens willen begrijpen dat een kind met een IQ van boven de 145 net zoveel afwijkt van het gemiddelde als een kind met een IQ onder de 55.

Voor onze dochters ging het mis vanaf groep 1 op de basisschool. Philine ontwikkelde enorme faalangst, noemde zichzelf dom en stom en sloeg zichzelf op haar hoofd.

Philine had in groep 1 zelf bedacht dat ze na de zomer wel door kon naar groep 3. Helaas werd ze niet serieus genomen door school en hebben we moeten strijden om haar een groep over te laten slaan.

We lieten Philine testen en zij bleek hoogbegaafd. School verklaarde zich handelingsverlegen en om een lang verhaal kort te maken: er volgden nog 4 basisscholen. Onveilig of wederom handelingsverlegen.

Philine heeft van één school een zwart gat in haar geheugen. Ze heeft daar een half jaar gezeten, maar weet helemaal niets meer. Dat zegt genoeg.

Philine heeft deels thuisonderwijs gehad. Dat was fijn. Ze heeft zich door de basisschool tijd heengeslagen.

Ze zit nu in 2VWO en gaat eindelijk met plezier naar school.

Als scholen ons meteen serieus hadden genomen en onze meiden meteen hadden laten doorstromen op hun eigen niveau, dan hadden we al deze problemen niet gehad. Daar ben ik van overtuigd.

Er is nog teveel angst, dat het qua “sociaal-emotionele” ontwikkeling niet gaat.

Maar haal deze twee alsjeblieft uit elkaar. Want als ze sociaal goed mogen zitten, dan zal de emotionele ontwikkeling ook een stuk beter gaan. Een hoogbegaafd kind kan niet versnellen, want voor dit kind is het geen versnellen, maar zijn of haar eigen ontwikkeling volgen.

Tevens vind ik dat elke leerkracht sensitief en empathisch moet zijn. Voor alle kinderen, maar zeker voor de hoogbegaafde kinderen. Daar moet ons onderwijs op ingericht worden.”