Faya

Faya (14) schrijft zelf:


“De basisschool ging mij wel makkelijk af, maar de middelbare was heel anders. De druk om te presteren was heel hoog. Elke dag 2 uur huiswerk en minimaal 2 toetsen per week! Ik was veel ziek en voelde me echt niet fijn. Nu zit ik op democratisch onderwijs, waar ik kan bepalen hoe wat en wanneer ik iets doe.

Op het voortgezet onderwijs (mijn vorige school) kregen we Frans,  en degene die de meeste antwoorden goed had kreeg een snoepje. Eerst dacht ik dat het een grap was, maar het was echt! Er hing daardoor een spanning in de klas, echt super vervelend.

Ik houd heel veel van tekenen en schilderen, ik zat dan soms ook de hele avond aan een project te werken. Ik leverde hem dan trots in en kreeg een 7, hoewel het meestal een van de beste uit de klas was. Ik had me blijkbaar niet aan de opdracht gehouden (door lijnen anders te tekenen). Met tranen in mijn ogen liet ik het dan aan mijn moeder zien. Ik vond het vak heel leuk omdat je creatief kon zijn, maar eigenlijk was dat niet creatief. Het was je aan de opdracht houden.

Ik zou me wilen voelen zoals ik me nu voel, weinig stress en geen druk om te presteren.

Ik denk dat ik nu op mijn ideale school zit.  Er zijn geen klassen, dus je kan met iedereen omgaan. Ik volg lessen, maar op mijn tempo.

Mijn droom is dat iedereen de keuze kan krijgen om naar democratisch onderwijs over te stappen.

Ik zou graag willen dat mensen begrijpen dat: kinderen stress hebben van huiswerk en toetsen, en dat kan anders!”